Zonevreemde Woning Bijgebouw  thumbnail

Zonevreemde Woning Bijgebouw

Published Jun 14, 22
6 min read

Houten Eiken bijgebouw

Zoek je een eiken bijgebouw? Oak Wood Projects ontwerpt uw bijgebouw op maat volgens de oude ambachtelijke technieken. Poolhouses, carports, overdekte terrassen, orangerieën of aanbouwen. Een bijgebouw wordt gebouwd op dezelfde locatie als het hoofdgebouw maar staat niet in directe verbinding met het hoofdgebouw door bijvoorbeeld een opening of deur. Hierin verschilt het bijgebouw met een aanbouw of uitbouw. In dit artikel leg ik je uit wat een bijgebouw is en waarom mensen ervoor kiezen om hem te bouwen.

Onze werkwijze

Oak Wood Projects ontwerpt uw bijgebouw op maat volgens de oude ambachtelijke technieken met de materialen van uw keuze. Eikenhouten (of andere houtsoorten) bijgebouwen, poolhouses, carports, guesthouses of stallingen vormen een ideale aanvulling voor uw tuin. Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig. Onder voorwaarden kan een vrijstelling van de vergunningsplicht gelden. Hier vindt u de algemene voorwaarden die in heel Vlaanderen gelden. De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente. Voldoet uw ingreep niet aan de lokaal geldende voorwaarden voor vrijstelling, dan is het aanvragen van een vergunning verplicht. Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werken gebeuren.

Algemene regels over vrijstelling en melding (Vlaams niveau)

Vrijstelling

Onder voorwaarden (zie hieronder) geldt in bepaalde gevallen een vrijstelling van de vergunningsplicht voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin. Het kan hier gaan over een tuinhuis, poolhouse, vrijstaande carport, vrijstaande garage, vrijstaande terrasoverkapping, serre… De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is:
  • Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.
  • Als dit bijgebouw een woonfunctie heeft, is hiervoor altijd een vergunning en de medewerking van een architect verplicht. Dit geldt ook voor als woning gebruikte containers, mini-huisjes en andere constructies, tuinkantoren, ateliers enz. De vrijstelling geldt enkel voor bijgebouwen die in functie staan van bijvoorbeeld tuinonderhoud, tuinontspanning (vb tuinberging, poolhouse, …) of opslag (garage, carport, fietsenstalling, …).
  • De vrijstelling geldt enkel als de losstaande bijgebouwen:
    • een hoogte van 3,5 meter niet overschrijden (dit is de totale hoogte, gemeten tot het hoogste punt van het bijgebouw)
    • volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden
    • in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven
    • in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen
  • De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied.
  • De algemene checklist "vrijstellingen" bevat nog aanvullende voorwaarden.
  • De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente.

Voorbeeld:

Iemand wil in zijn achtertuin een vrijstaand tuinhuis plaatsen. Momenteel staat er al een serre van 15 m². Het vrijstellingsbesluit maakt het mogelijk om zonder stedenbouwkundige vergunning én zonder melding een tuinhuis te bouwen dat 25m² groot is (want 15 + 25 = 40) en lager dan 3,5 meter, mits aan alle voorwaarden  uit de checklist vrijstellingen voldaan is.

Burenrecht Bijgebouw

Morfologisch vormen ze één geheel met het woongebied3. Deze woningen krijgen daarom gelijkaardige ontwikkelingsmogelijkheden als het woongebied4. Ze kunnen met andere woorden verbouwd, herbouwd en uitgebreid worden. Omvorming tot meergezinswoning is niet mogelijk, gezien op die manier bijkomende (zonevreemde) woongelegenheden worden gecreëerd. bijgebouw met overkapping. Bijkomend kunnen bepalingen worden opgenomen inzake de afwerking van het woongebied en inpassing in de omgeving (bv.

22 De gemeente meent dat er momenteel geen woningen in dergelijke gebieden aanwezig zijn. poolhouse. 4 Ze kunnen geen bijkomende beperkingen voor de landbouw betekenen inzake afstands- en andere wetgevingsregels. , Revisie 1 Pagina 21 van 85 PLANNINGSCONTEXT omgeving, creëren van een uniforme achterkavelgrens met kleine houtkant). Zonevreemde woningen in alle agrarische gebieden De gemeente wenst een uniforme aanpak waarbij het open landschap maximaal gevrijwaard wordt.

De mogelijkheden voor bijgebouwen kunnen gebiedsgericht verfijnd worden. Bijkomend kunnen in het open agrarische landschap bepaling worden opgenomen inzake een optimale landschappelijke inpassing en het maximaal vrijwaren van de open ruimte voor de beroepslandbouw (bv - houten poolhouse. vertuining van het landschap vermijden door beperkingen op te leggen ten aanzien van de diepte van het perceel dat als tuin kan ingericht worden, dan wel een agrarisch gebruik of natuurfunctie moet kennen, gebruik van inheemse groenvoorzieningen, gebruik van een landelijke woontypologie) (houten bijgebouw prijzen).

De woningen kunnen verbouwd worden en beperkt uitgebreid, tot een maximum van 700 m³, met inbegrip van de bestaande bijgebouwen die behouden blijven en eventueel kunnen verbouwd worden zonder volumeuitbreiding. Een nieuw bijgebouw is toegestaan indien nog geen bijgebouwen aanwezig zijn, nevenfuncties en uitbreiding van de tuin buiten het bestaande perceel zijn niet toegelaten.



Een functiewijziging van deze gebouwen is mogelijk indien de verderzetting van de vroegere functie onmogelijk blijkt of een duurzame leefbaarheid van het gebouw niet meer kan garanderen. Bovendien moet de nieuwe functie verenigbaar zijn met de omgeving en mag de draagkracht van het ruimtelijke geheel niet overschreden worden. Naast de woonfunctie kunnen ook toeristisch – recreatieve of openbare nutsfuncties (bv - bijgebouw zwembad.

Verlichting Houten Bijgebouw

 Het gaat hier om het gebied ten noorden van de Wantebeek met een historisch gegroeid rasterpatroon bestaande uit dreven en boscomplexen afgewisseld met weilanden. Het halfgesloten landschap met dreven, die akkers en weilanden omzomen, wordt afgewisseld door een gesloten landschap waarin bos domineert.  Een tweede gebied dat aansluit bij het vorige betreft het landschap rond de Poekebeek nabij Poeke - verschil bijgebouw en aanbouw.



Enkele bomenrij- en kleine percelen bos langs de beek vormen de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen. (lokaal niveau) Beleid is gericht op het behoud en het versterken van de traditionele kenmerken Nieuwe ingrepen mogen geen afbreuk doen aan het typische landschapsbeeld - dakconstructie bijgebouw. Versnippering of elementen die de samenhang verstoren zijn niet toegelaten.

Concrete maatregelen hier kunnen zijn: het afbakenen van bouwvrije zones met hoofdbestemming landbouw, concentreren van opgaand groen langs de beken en de hoeves, afbakenen van graslandstroken langs de beken, landschappelijk inkleden van de verspreide landbouwbedrijven … 3. 4.3 Gewenste natuurlijke structuur De natuurlijke structuur bestaat uit gebieden waar de natuurfunctie in verschillende gradaties aanwezig is. bijgebouw cottage stijl.

Via bestemming, inrichting en beheer moeten de nodige condities gecreëerd worden om de natuurlijke ecotopen te herstellen of verder te ontwikkelen. Andere gebruikers zijn ondergeschikt. Verwevingsgebieden natuur/landbouw (bovenlokaal) In verwevingsgebieden zijn natuur, landbouw en bos nevengeschikte functies. De ene functie mag de andere niet verdringen. Andere functies zijn ondergeschikt. bijgebouw interieur. Het aanduiden en afbakenen van verwevingsgebieden behoort tot de taak van het Vlaamse Gewest.

De gemeente wenst het gebied ten zuiden van de Wantebeek prioritair voor de landbouw te behouden en stelt voor zones voor verwevingsgebied enkel ten noorden van de Wantebeek te zoeken. Natuurverbindingsgebieden (bovenlokaal belang) Het aanduiden van natuurverbindingsgebieden is een provinciale taak. In het PRS-WVL worden volgende natte verbindingen aangeduid, die als groene vingers de zone Bulskampveld-Merkenveld met de open ruimte van het nieuwe landschap verbinden: − De Klaphullebeek − de Kapellebeek-Vlaagtbeek In natuurverbindingen is de natuurfunctie ondergeschikt aan andere functie(s).

Bijgebouw Plaatsen Zonder Vergunning

Het zijn groene vingers waarlangs de natuurlijke structuur in het nieuwe landschap dringt (Bundingsbeek). Corridors doorkruisen gebieden waar natuur niet de hoofdfunctie is en die mogelijk deel uitmaken van de agrarische of de nederzettingsstructuur. Het realiseren van natuurdoelstellingen moet steeds afgewogen worden tegen de gewenste ontwikkelingen van de andere functies.

Aandacht gaat daarbij naar de samenhang van de valleien door: structuurbehoud en herstel van natuurvriendelijke oevers, beperken van overwelvingen, vrijwaren van bebouwing, gebruik van natuurlijke materialen, aansluiten op of ontwikkelen van kleine natuurgebieden en KLE bv (landelijke bijgebouw). op zeer natte gronden met beperkingen voor de landbouw (in zoverre het functioneren van de agrarische structuur dit toelaat).



4.4 Gewenste structuur per deelruimte In het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan worden drie deelruimten onderscheiden: Het open agrarische landschap Het gebied ten zuiden van de Wantebeekvallei: halfopen tot open agrarisch landschap doorsneden met beken. Door recente ingrepen zijn de traditionele, bestaande structuren grotendeels uitgewist. Kenmerkend zijn het bekenstelsel en het open agrarische landschap dat op bepaalde plaatsen sterk versnipperd is door bebouwing en wegenis. plan bijgebouw.

Het beleid is gericht op het structureren van het nieuwe landschap en het versterken van het structurerende bekenstelsel. Gesloten, bosrijke landschap Het gebied ten noorden van de Wantebeekvallei: gesloten, bosrijk landschap met talrijke dreefstructuren - kosten bijgebouw. Het gebied wordt gekenmerkt door boscomplexen, die deel uit maken van het groter geheel van de oude veldgebieden.

Binnen deze deelruimte zijn de landelijke parochies Doomkerke en Kruiskerke gelegen. Het beleid is gericht op het behoud van het historisch gegroeid rasterpatroon van dreven, bossen en open akkers en het behoud van de open ruimte van Sint-Pietersveld. Ruiselede-Centrum, Doomkerke en Kruiskerke, De Klaphulle en Oud Haantje Bestaande, vergunde woningen en tuinstroken, aansluitend bij het dorp, kunnen gelijkaardige mogelijkheden krijgen als het (landelijk) woongebied.

Hoe Groot Mag Een Bijgebouw Zijn

Er liggen wel nogal wat zonevreemde woningen in de omgeving van de Zandstraat, de Tieltstraat, ’t Rozeke, nabij Poeke, langs de Parkstraat en rond De Kruisebergen. Op basis van de kadasterkaart is een eerste inventaris van zonevreemde gebouwen gemaakt - bed and breakfast in bijgebouw. Volgens de definitie uit voorgaande paragraaf zijn in de inventaris die gebouwen opgenomen die:  Volgens het geldende gewestplan niet gelegen zijn in woongebied, woongebied met landelijk karakter of woonpark5;  Volgens de geldende gemeentelijke plannen van aanleg niet gelegen zijn in zones bestemd voor wonen;  Niet gelegen zijn in goedgekeurde, niet vervallen verkavelingen.



, Revisie 1 Pagina 26 van 85 4. 1.3 Indicatieve inventaris Voorgaande werkwijze levert een indicatieve inventaris van de zonevreemde woningen op. De lijst met zonevreemde woningen kan echter niet beschouwd worden als een limitatief overzicht van de zonevreemde woningen. Actieve landbouwbedrijven zijn bijvoorbeeld niet opgenomen in de lijst omdat de landbouwbedrijfswoningen op dit moment in agrarisch gebied zone-eigen zijn.

Het overzicht van de zonevreemde woningen is bijgevolg slechts een momentopname die dergelijke potentiële zonevreemde woningen niet omvat. Aangezien het hier geen limitatieve en verordenende lijst betreft wordt de inventaris niet opgenomen op het grafisch verordenend plan (carport bijgebouw). De inventaris is per definitie niet volledig en heeft enkel een indicatieve waarde.

Door het sterk verspreid karakter van de woonkernen en woonlinten bevinden zich een groot aantal zonevreemde woningen zich in de onmiddellijke nabijheid of op een korte afstand van woongebied volgens gewestplan. Het betreft meestal woningen in open bebouwing die vaak gerealiseerd werden door middel van de ‘opvulregel’. eiken poolhouse. Gezien het verspreid voorkomen van de zonevreemde woningen wordt als plangebied voor het RUP ‘zonevreemde woningen’ het volledige grondgebied van de gemeente genomen.

Villabouw realiseren

Zoek je een villabouw?  Is het u droom om een luxe woning te bouwen of landhuis te bouwen en wil je geen genoegen nemen met een standaard woning? Dan is een villa bouwen wellicht iets voor u! Kom eens praten met Architect Gruwez, wij helpen u graag om uw droom te realiseren. Wij kunnen voor u het gehele traject verzorgen van het ontwerp van uw villabouw tot aan de oplevering, het ontwerp is werkelijk maatwerk. Weet u nog niet precies in welke stijl u uw villa wilt laten bouwen, dan hebben wij voor u genoeg keuzemogelijkheden. Samen met u schetsen en bouwen wij uw woning. Op onze website vindt u vele voorbeelden van villa’s die we door de jaren geen in deze bouwstijl hebben ontworpen.

VILLABOUW MODERN- LUXE VILLA BOUWEN

Bij architectenbureau Frank Gruwez kunt u terecht voor elk bouwtraject. Wij luisteren naar uw dromen en wensen en komen met een bouwplan voor uw woning. Dit bouwplan bevat als eerste een voorontwerp met schetsen. U bepaalt wat u wilt en welke materialen u wilt gebruiken. Wij bouwen uw moderne of klassieke villa op maat. Wij werken daarbij op een professionele en gestructureerde manier. Wij bouwen niet alleen uw villa uit, wij houden ook tijdens de villabouw contact met u als opdrachtgever. U wordt zo betrokken bij het hele bouwproces. Wil je graag een moderne villa bouwen? Architectenbureau Gruwez helpt u hierbij! Wij hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen van moderne villabouw. Kom eens met ons praten, wij maken een passend ontwerp en u zal merken dat een moderne villa bouwen ook voor u mogelijk wordt. Houten Bijgebouwen realiseren met “Villabouw” is kiezen voor exclusiviteit en duurzaamheid. Wij doen er samen met U alles aan om dit waar te maken. Voor Houten Bijgebouwen bent U voor ons in de samenwerking de sleutel tot weer een tevreden klant. Reeds van in het begin bent U betrokken bij het ontwerp en de plannen. Nadat wij het Houten Bijgebouwen architectenplan hebben ontvangen, starten wij met het visualiseren van uw project. U bent al BINNEN IN UW WONING nog voor ze gebouwd is en nog voor de productie of de werf aanvangt! Met onze 3-dimensionale projectvoorstelling, voorkomen wij teleurstellingen en ontluiken tussen ons en de klant, erg leuke ideeën, DAT is nu net 1 van de meerwaarden die wij U aanbieden en waarom U voor ons gekozen heeft.

Deskundig en comfortabel uw luxe villa laten bouwen

De ervaring en vakmanschap van Architect Gruwez zorgt ervoor dat het het realiseren van een orginele villa van een leien dakje loopt. Ons bureau bouwt via een totaalformule, wat betekend dat wij voor alles zorgen. Het gaat ons om de kwaliteit van de bouw. De diensten en service naar u als klant staan bij ons daarbij centraal. Want er is geen betere reclame voor ons dan een tevreden klant. Onze totaalformule heeft voor u al het voordeel. Wij zijn een architectenbureau dat speciaal  en uniek bouwt, met verschillende exclusieve ontwerpen per jaar zijn we de koploper in Vlaanderen.

Latest Posts

Afzetpaal Met Ketting

Published Aug 01, 23
10 min read

Steenkorven Bloembak

Published Jul 24, 23
6 min read

Steenkorven Op Maat Kopen?

Published Jul 22, 23
10 min read